Обади ни се:

You are on Furniture Clinic BG

Visit Furniture Clinic UK
Как да възстановим кожатаКак да възстановите кожата

Кожата може да се възстанови по два начина

  1. Използвайки Leather Recolouring Balm. Това е просто намазване и полиране, но изисква повърхността на кожата да бъде абсорбираща, за да може балсамът да проникне правилно. Той също така работи, ако повърхностното покритие е разцепено / разкъсано, излагайки по-светъл цвят отдолу.

    Предимствата на използването на балсама са, че той е евтин и лесен за употреба, а резултатите са много приятни. Въпреки това, той само възстановява цвета, ако кожата е напукана, всъщност няма да поправи пукнатините - просто ги скрийте с цвят. За по-пълно възстановяване вижте номер две.

  2. Ако искате да възстановите кожата до идеално състояние, като поправите всички пукнатини и дефекти, следвайте указанията, дадени по-долу.

Worn Blue Leather Sofa


В това ръководство ще възстановим двуместен диван, показан на снимката отляво.

Кожата е силно напукана и така ще използваме Leather Binder, Flexifil  и Large Leather Colourant Kit , за да направим възстановяването.

Ако кожата има малко или никакви пукнатини, не взимайте Flexifil, в този случай прескочете частта на ръководството за пълнене на пукнатини.

Всички продукти, споменати в това ръководство, могат да бъдат закупени от тази страница с ръководства или от съответните продуктови страници на сайта.


Step 1: Prepping the leather

Стъпка 1:

Първата стъпка е подготовката на кожата, готова за приложения на цвят. Правим това, за да премахнем всички восъци, масла или силикони, които могат да присъстват върху кожата, а не отстраняването им може да доведе до проблеми с адхезията. Подготовката на кожата също премахва лаковото покритие. Ако кожата е много замърсена, почистете я първо с Leather Ultra Clean.

Различни техники за подготовка могат да се използват с подобни резултати, но ще ви покажем най-задълбочения начин в това ръководство и ще обясним причините за това по пътя.

1. Направете най-напред гърбовете и страниците. Много мебели в наши дни производителите слагат за гърба и страниците доста некачествени материали и покрития-боя, затова ако ги почистите със силен препарат има опасност да свалите боята, затова не използвайте Преп от страни и отзад на мебелите. За страниците и гърба, всичко, което трябва да направите, е да ги избършете с някакъв алкохолен препарат на кърпа. Не подготвяйте гърба и страните възможно най-добре, колкото останалата част от кожата няма да повлияе на крайните резултати, това е така, защото гърбът и страниците не се използват и така не се стига до износване и увреждане.

2. Тъй като седящите възглавници и други области са подложени на по-голям стрес (износване), е по-важно да ги подготвите. За да направите това, най-добре е да ги изтъркате с Leather Prep и абразивна гъба. Тази подготовка премахва лаковото покритие. Въпреки това, тъй като тази кожа е много зле износена, най-добре е да изтриете кожата накрая и с Leather Prep на парцал.

Кожата е правилно подготвена, когато започнете да виждате цветното прехвърляне от кожата върху абразивната гъба или плат. Това показва, че лакът е премахнат, излагайки цвета отдолу.

3. Горният процес ще отстрани окончателното фабричният лак и всички силикони, които са разтворими в разтворители. Има обаче някои силикони като спрейове и вакси върху лака и восъци, които не са разтворими в разтворители и за да ги премахнете, трябва да използваме Алкохола. След употребата на Leather Prep избършете кожата  с кърпа, навлажнена в почистващия препарат Alcohol Cleaner, можете също така да пръскате Alcohol Cleaner директно върху кожата. Сега изчакайте 30 минути, за да да се изпари и изсъхне.Cracked Leather Cushion
Cracked Leather Close Up

Стъпка 2:

По-горе двете снимки показват възглавницата за сядане в много лошо състояние. Пукнатините са настъпили в продължение на 20 години на износване и разкъсване на повърхността на кожата, което причинява пукнатини в боята, докато кожата се огъва. Редовните приложения на крем за защита биха могли да предотвратят това!

Процесът ще бъде да се запълнят пукнатините и след това да се боядиса кожата.


Applying the light filler

Стъпка 3:

Заздравяване на кожата с Leather Binder

Leather Binder се нанася с гъба и се абсорбира от кожата, като стяга фибрите на кожата. Нанесете приблизително 3-5 слоя върху цялата повърхност, като оставяте времето за изсъхване преди да приложите следващата.

Обърнете внимание, че е важно излишниятLeather Binder, който може да се натрупа около шевовете, трябва да се избърше преди да изсъхне.

Leather with lighter filler on

Обърнете внимание, че в този случай Байндера ще промени леко външния вид на кожата, в този пример. Може да изглежда, сякаш оцветява пукнатините. Всичко, което е направил, ги потъмнява, докато го попиват. Не мислете, че това е решило проблема!


Leather Filled

Стъпка 4:

Нанесете Flexifil (Само на увредените напукани участъци)

След Leather Binder кожата е заздравена за бъдещи напуквания; Flexifil се използва за запълване на напукванията.

Забележка: Не е подходящ за ремонт на повреди като дупки, изрязвания или изгаряния, за райони, които са претърпели подобна повреда използвайте Leather Repair Kit.

Нанесете Flexifil, Просто вземете шпатула и нанесете малко количество върху всички области на напукване върху кожата. След това внимателно изтеглете ръба на шпатулата върху запълнената зона, за да я изгладите и да отстраните излишното. След като всички пукнатини са напълнени, оставяйте да изсъхне за 30 минути, след което вземете фин шкурка (1200) и изгладете областта надолу.

Repair Compound in leather

Отляво е снимката, показваща близък план както преди. Този път ще забележите къде Leather Binder е запълнил някои зони и къде Flexifil е запълнил другите.

Забележка: Хубаво е да нанесете Binder върху Flexifil  това ще ви даде много добра гладка повърхност.


Sponging on colour

Стъпка 5:

Боядисване

Разклатете бутилката с боя за около 3 минути, за да се уверите, че е добре смесена. Нанесете малко количество върху гъба и разтрийте в кожата. Идеята е гъбата да нанесе боята във всички, гънки и труднодостъпни места.Приложете лек натиск, за да влезе боята в порите на кожата. Ако нанесете твърде много натиск, може да получите пяна от боята на повърхността, това не е проблем, просто го избършете с гъбата (леко).

1 base coat of colour

Изображението отляво е показва нанесеният слой цвят. След нанасянето на един основен слой цвят може да се приложи тънък слой пръскане на боята за по-нататъшно подобряване на покритието върху кожата.

Боята изсъхва естествено или можете да  ускорите със сешоар.


Стъпка 6:

Пръскане на боята

Изчакайте 30 минути, докато боята изсъхне и след това продължете да пръскате следващият слой боя върху кожата. Настройте пистолета си или аерографа и след това пръскайте кожата на удобно разстояние, за да не нанасяте прекалено много боя. Най-добре е да се упражнявате малко върху лист хартия, за да усетите с пръста на пръскане на първо място. Напръскайте боята на тънки слоеве. Така се избягват потичания.

Тъй като боята, която използваме, е на водна основа, изсъхването  отнема няколко минути. Затова ви съветваме да пръскате една област и след това да я изсушите с помощта на сешоар. Правейки го по този начин се намалява вероятността от потичане. Ако забележите стичане, просто го избършете с кърпа или гъба и след това отново пръскайте зоната.

Няма правилен брой слоеве, които да се нанасят върху кожата.Нанесете толкова пласта, колкото е необходимо боята да покрие.


Стъпка 7:

Пръскане на лак

След това лакът се нанася по същия начин като боята. Тънките слоеве са ключът! Препоръчваме пръскането на 2 слоя лак (гланц) и след това 2 слоя лакът с нужният блясък, тъй като това дава много силно покритие, което гарантира много дълъг живот на вашата работа! Лакът за кожа допълнително подобрява усещането и текстурата на кожата, придава прекрасен мек и деликатен допир, дори ако кожата е груба предварително!


Завършената работа:

Finish Sofa
Finish Sofa Close Up

Посочените по-горе две изображения са изцяло оцветени в седалката. Стандартно кожата има лек блясък. Това може да бъде или увеличено с помощта на гланцово покритие, омекотено надолу с матово покритие или запазено като се използва сатенено покритие. В този случай използвахме сатенено покритие, за да съответства на оригиналния блясък.


Всички коментари

Влезте в профила си, за да публикувате коментар или въведете своя имейл адрес и име за бърз пост.

 2 years ago

Debbie

Hi I have acid from the battery in tv remote leak into leather arm chair of sofa it has eaten into the leather. Can this piece of armchair be replaced with new leather

2 years ago

Furniture Clinic

Hi Debbie. The leather may not need to be replaced. You may able able to repair it with one of our very popular DIY kits. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

2 years ago

Angella

hi i have just bought an oxblood 3xsofa,arm.and bucket and captains chairs all need restoring so i need a restoration kit and red oxblood dye sent to France can you help

2 years ago

Furniture Clinic

Hi Angella If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather, and if you need any additional repair products. My email address is duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

2 years ago

Richard H

Would any part of this process work on a 1940s leather jacket?

2 years ago

Furniture Clinic

Hi This would work on any non-absorbent leather.

3 years ago

Joanne

Hi, What quantity would I need to buy to cover a 3, 2 and a 1 seater sofa. The sofa is leather bonded, will your products still work?

2 years ago

Furniture Clinic

Hi You'd need the extra large kit for an area of this size. The products will work on bonded leather.

3 years ago

Alison Kelly

I have 2 laz y boy leather sofas .they are red / maroon colour . Could you dye them brown or grey for me ? Thank you

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Alison. If you click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Gillian Beggs

Hi What would you recommend to restore my leather sofa? It seems to be wearing and fading in areas. Can i send you a picture to look at? I don't believe the leather is absorbent as water just seem to sit on it or run off. Please advise Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Gillian. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Jane

Hi I bought an oxblood red chesterfield chair for my husband at Christmas. It has developed bright red patch under the arm and one at the side of the chair. It hasn't been rub on anything and it sits on its own in a corner. Can anyone help with how I get rid of these marks and why its happened?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi It sounds as though the top coat of colour has been removed, exposing the lighter colour beneath. You can restore the darker top coat using the Antique Finish Kit.

3 years ago

Carl

Hi i have a desk with a leather in lay that seems to have started cracking and as if it has been painted a lighter green can you advise what I would need to restore this

3 years ago

Furniture Clinic

Hi For finely cracked leather you would need a Leather Colourant Kit (the small one should do) and for deeper cracks would would need some Heavy Filler or Flexifil in addition to the Colourant Kit.

3 years ago

Laura

Hi we have a suite that the colour has come off slightly but it's where I have used moisturising cream on my legs. The suite is 9 years old and I believe it's hide leather.also I have a couple of scuffs on the front. Where the grandchildren have caught it with buggies and toys also maybe the Hoover. could you advise me on what we need to do to restore. I do have a sample under my suite that I could send for colour match Many thanks Laura

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Laura. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php You may also need to de-grease the leather due to the skin moisturisers issue you described. The Leather Degreaser is a solution which you would paste onto the leather using a paintbrush. As the Degreaser dries it draws the grease and oil out of the leather. It dries as a white powder, except where it has absorbed the grease, in which case it dries brown, which helps you know whether there is any remaining grease. Once the Degreaser has dried it can be removed using a brush or vacuum cleaner. If there is a lot of grease in the leather it may take several applications to remove it all. If you want to send me some photos of the problem areas, I will advise you more accurately on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Mandy

Hi I'm looking to restore my settee due to wear and tear the colour I can not find its a settee from Italy it was bought from csl and the colur is ruby red wondered if you could help

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Mandy As there are so many colours and shades that furniture comes in, it is impossible to have them all on file. So, we offer colour matching service. In order to match the colour for you we would need sample of the leather. There are some key places on the furniture where you may be able to get one. Please follow the link below for a detailed guide. Where to get a sample from furniture: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Sample_Guide.php Also, if you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather: duncan.ashurst@yahoo.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Pauline

We think Coca Cola was spilled on the leather sofa and has taken the dye out and made it go hard? What can I do to restore it. Many thanks for any help.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Pauline The stiffness may just be caused by the fibres of the leather getting wet and expanding. If you massage the leather between your fingers, you will find that the leather will soften up again. To restore the colour, the first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php

3 years ago

Eileen Tupper

Hi there. We have a sofa and a foot stool that are next to the window. Parts of them have badly faded and the stool appears dry? If possible I would like to restore them to their original colour. Please can you help and advise me. Many thanks

3 years ago

Furniture Clinic

HI Eileen. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

tony

Hi there. Ihave a client who wants me to restore a large suite of furniture most of the damage seems to be sunlight induced causeing speckled and faded look. I french polish antiques so this is a new adventure. Advice would be welcome. Thank you Tony

3 years ago

Furniture Clinic

HI Tony. The first thing to do would be to find out what type of leather it is. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Joanna

Hi there. I recently bought a second hand brown leather chair. It is in decent condition; however, the arm rests where a person's hands would sit is a much darker shade. Do you have any idea what would cause this and if it can be fixed? Kind regards Joanna

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Joanna. Leather can absorb the naturally occurring oils and sweat from out skin and hair. It is quite a common problem, that as you described, can affect the colour of leather. The Leather Degreaser is a solution which you would paste onto the leather using a paintbrush. As the Degreaser dries it draws the grease and oil out of the leather. It dries as a white powder, except where it has absorbed the grease, in which case it dries brown, which helps you know whether there is any remaining grease. Once the Degreaser has dried it can be removed using a brush or vacuum cleaner. If there is a lot of grease in the leather it may take several applications to remove it all. Once the grease has been removed the leather may need re-colouring. To do this use a Leather Re-Colouring Balm or Leather Colourant Kit. To stop grease being absorbed again, use the Leather Protection Cream once every three months for thorough grease stain protection. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Dan Armstrong

We have 3 sofas and 1 one arm chair . They were made in Italy . They are burgundy with a high gloss lacquer finish . Over the years the lacquer finish in some areas has worn down to the base leather . Can this be recoated .

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Dan. Thanks for getting in touch. Are you looking for a kit so that you can do this yourself or are you after a quote to have one of our technicians do this for you? If you want a kit then please send me some photos and I will advise on the best products and methods to use ... duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk If you would like the work done for you, click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php

3 years ago

John

Hi I have a green chesterfield desk chair in need of a little TLC. It has a couple of little scatches that need repair and the chair could do with a polish/clean. What would you recommend I use?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi John. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@yahoo.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Richard N

I have a brown chesterfield that has bleached almost white at the back, and at the front of the cushions. I hope to re-colour it this Christmas, what products do I need, there is some cracking on the top at the rear, will this be the coating or the leather ?.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Richard. For the cracking you may need some additional fillers prior to restoring the colour of the leather. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Jacqui

Which products do you recommend for home restoration of this cracked and worn leather Chesterfield? I will send photos to your email.

3 years ago

Furniture Clinic

HI Jacqui For the cracking you may need some additional fillers prior to restoring the colour of the leather. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Nicola Dowlen

Hi I was wondering what the typical cost is of repairing worn/damaged leather sofa. The leather has split around the stitching and there are a number of scratches caused by the cats. Many thanks Nicola

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Nicola If you click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Cindy Smith

Hi, I have an Italian Leather sofa that is approx 12 years old. Cats have scratched the arms and I would like to take care of that. Also there are half a dozen paints spots that I need to remove. I will really appreciate your advise.

3 years ago

Furniture Clinic

HI Cindy. We have a very useful video tutorial for restoring cat scratched leather ... https://www.furnitureclinic.co.uk/How_To_Repair_Cat_Scratches_On_Leather.php If you want me some photos of the problem areas, I can advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Dave Parry

Hi, I tried to remove what appeared to be a dark sticky mark from a leather cushion on our sofa at the weekend and ended up removing all the colour out of the leather! I simply used a clean cloth & water so I'm not sure what the mark was but as you can see from the photo it's not looking good. (i've sent the photo to your email address) Advice please ...

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Dave. We will have a look at the photos and advise you accordingly on the best products and procedures to restore your leather. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

merlin gonzales

Hi I have a 5 year old soft off white leather corner sofa the surfaces are started to discolor and peeling off. Any suggestion how can i restore it? Thank you

3 years ago

Furniture Clinic

Hi There. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@yahoo.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

George

Hi, We have a 8 chair dining suite and each chair has raw bleached leather seat and back. These have become stained by various things over the years and we wonder how we might clean them, any suggestions? Thank you George

3 years ago

Furniture Clinic

Hi George. The first course of action is to thoroughly clean the leather first removing any ingrained dirt. You do this using the Leather Ultra Clean, and it makes the next processes a lot easier. Then, dependant on whether the leather is absorbent or not (test this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not); you use the Leather Degreaser as a stain remover for absorbent leather or the Leather Stain Remover for non absorbent leathers. Once the stains have been removed the leather may need re-colouring. To do this use a Leather Re-Colouring Balm or Leather Colourant Kit. To prevent furure staining, use the Leather Protection Cream once every three months for thorough grease stain protection Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Marshall Flockhart

Hi . My husband emailed on the 26th September regarding our leather suite. He also sent some photos of the problem with the suite and was asking if you could email and let us know if there is anything you could suggest to hopefully solve our problem. Could you please get back to us thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Marshall. I replied to your emails on the 27th September and again 03 October 2016. Please check you junk and spam folders for my replies. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

courtney95

Hi I have just cleaned my grans black leather sofa with all purpose wipes from tesco and I've just noticed the shine has gone from the sofa is there anything that I can use to restore the shine back into the sofa? Thanks in advance

3 years ago

Furniture Clinic

Hi There. Sometimes, with those wipes, they can leave the leather slightly duller due to the products they are impregnated with. Try to buff the leather with a clean soft cloth, you might find that this will bring the shine back. Failing that, we make a Leather Finish Kit, that can be used to restore the sheen of the leather. Leather Finish Kit ... https://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Finish_Kit.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Trish Turner

Hi, I have a white leather bed which is about 10 years old and the soft padded headboard has worn and cracked in areas where we sit up in bed and lean our shoulders and head. Also the footboard is showing signs of discolouration where the sun shines on it. Can This be restored? Many thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Trish. Thanks for getting in touch. Are you looking for a kit so that you can do this yourself or are you after a quote to have one of our technicians do this for you? If you want a kit then please send me some photos and I will advise on the best products and methods to use. If you would like the work done for you, click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Rob McConnell

Hi I have just bought an exdisplay rustic chestnut Parker Knoll arm chair which as you can imagine is showing some signs of wear. I love the way it looks but I do want to treat it and care for it so it ages the best, way possible. Can you help please?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Rob. Thanks for getting in touch. Are you looking for a kit so that you can do this yourself or are you after a quote to have one of our technicians do this for you? If you want a kit then please send me some photos and I will advise on the best products and methods to use. If you would like the work done for you, click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Pat Anderson

My leather dining chairs are badly damaged across the tops what would you suggest I do to repair them?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Pat. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php If you want to send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Mike

I have small experience with refitting leather to car seats, and to get the best result we us to heat the leather to help it hug the shape of the seat. Would you advise this in any part of the process? or do you recommend any preferred working Temp. Thanks!

3 years ago

Furniture Clinic

HI Mike. There are lots of little tricks of the trade. Heating leather, generally does make it more malleable, helping position it over frames and cushions. However, this isn't necessary if the leather has been measured, cut and sown in place correctly as per the original pattern of the seats. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Sharon Macdonald

Hi you advised your leather finish kit to restore the protection on my tan Chesterfield. I'm not sure what finish to order the leather is not mat but I wouldn't say it's gloss either but it does have a slight sheen. Can you advise which one I should order. Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

HI Sharon. You may prefer SATIN ... 50/50 mix of gloss and matt. That is generally the best finish for the style of furniture you have. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

S Macdonald

I have a tan Chesterfield 6 months old. My husband has been cleaning it with furniture polish and I think this has lifted the protective coating off the seat pads leaving them dull and easy to mark/ scratch. Is there any way to protect it again as I think it's going to get worse through time. There is no colour damage or marks as yet but it looks really dried out. Also would furniture polish cause this.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi There. Our Leather Finish Kit can be used to seal in and protect colour on any leather item, made from all types of leather. https://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Finish_Kit.php Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Lauren

About 4 years ago my young son was teething and lay on the sofa and dribbled. This left a slightly lighter red patch on our red leather sofa. I think his saliva must have been a bit acidic. I managed to improve the colour, but the surface has started peeling. Can this be repaired? I'm concerned about colour matching as its the middle seat of a 3 seater. Any advice appreciated. Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Lauren. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Bill

Hi, I have a deep red smooth leather suite that we have had for around 2 years. The recliner chair back where my head goes has got a very dark almost black stain. Do you know why this is and how to cure it. I would say that this chair has slightly different leather to the rest of the suite

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Bill. These types of stains are caused by the leather absorbing the naturally occurring oils form your skin and hair. We refer to it as grease, and have developed a product specifically for removing it. The Leather Degreaser is a solution which you would paste onto the leather using a paintbrush. As the Degreaser dries it draws the grease and oil out of the leather. It dries as a white powder, except where it has absorbed the grease, in which case it dries brown, which helps you know whether there is any remaining grease. Once the Degreaser has dried it can be removed using a brush or vacuum cleaner. If there is a lot of grease in the leather it may take several applications to remove it all. Once the grease has been removed the leather may need re-colouring. To do this use a Leather Re-Colouring Balm or Leather Colourant Kit. To stop grease being absorbed again, use the Leather Protection Cream once every three months for thorough grease stain protection. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Hemant Naik

What I'v need as reskining damaged area on my arm chair

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Hemant. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Victoria

Hi, I'm hoping you can help. Recently used a product called advocate on our dogs and the shook it off as it was applied and spotted on our lazeboy leather sofa like burning the top shiny coat of the leather almost instantly, also one of our dogs had laid on the sofa causing a patch of the leather to be affected too. Would it be possible to repair this. We've only had the sofa little over a year so I'm devestated plus we're still paying for the thing. Thanks in advance Kind regards Victoria Ps. did the water test you mention, waited 5minutes and the water drops DIDNT soak in

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Victoria This is actually quite a common issue with pet treatments. The problem can be solved by using either the Leather Touch Up Kit (for areas around 10cm x 10cm) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). The Touch Up Kit allows you to adjust the colour yourself, or send in a sample for us to match for you. With the Colourant Kit we would require a sample, which you can normally get from underneath the furniture.

3 years ago

Alan Wylie

Hi, I bought a new Himolla leather suite 3 years ago. Now the leather is beginning to peel on the armrests of one of the recliners. What would you suggest we do to repair this fault.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Alan. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Paul Boyle

Hi, I have a dark brown leather sofa. I believe there has been and an accidental spillage of nail varnish remover on the arm rest. When wiped the 'leather' has come off the area leaving a suede material underneath. Can this be repaired by a kit that I can apply and if so how much? Cheers

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Paul. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Lesley

Hi We have a twenty five year old large green leather swivel armchair which has become cracked and discoloured like the one shown above. Which products should I use and how much do they cost. Would you have exactly the same green colour to match the original

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Lesley. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Rebecca

Hi, we have a dark brown leather sofa. I have had an accidental spillage of nail varnish remover (possibly last night). Only realised today as sofa felt sticky near the arm rest. When wiped the 'leather' has peeled off the area leaving a suede material underneath. Can this be repaired? and if so how? Many thanks

3 years ago

Furniture Clinic

HI Rebecca. Thanks for getting in touch. Are you looking for a kit so that you can do this yourself or are you after a quote to have one of our technicians do this for you? If you want a kit then please send me some photos and I will advise on the best products and methods to use. If you would like the work done for you, click on the link below you’ll see the location of our UK branches. Please find your nearest one and give them a call; I am sure that they will be happy to help you. http://furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php

3 years ago

mrslowe

Hi, we have a soft leather sofa in a tan colour - about 4 years old. The seat cushions are made up of three vertical strips of leather stitched together. One of these patches has always had a teeny flaw. We thought nothing of it, but it has since developed into a hole/eear within the leather-as if it was a weaker spot/thinner leather. Is there anyway of patching/fixing the hole from getting bigger? Keen not to have to replace the entire sofa, but the spot is in a heavy wear area so likely to get much bigger very quickly. Especially with two young children. Any advice would be greatly received. :)

3 years ago

Furniture Clinic

Applying some Leather Binder to the area should stop the hole getting larger. This works by binding the fibres in the leather together. You mend the existing hole with a Leather Repair Kit & Touch Up Kit Bundle.

3 years ago

Lorna

Hi I have an almost 60 yr old car with very cracked & faded leather interior. Do you think these products would work? Thank you Lorna

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Lorna. Our products are very popular with classic car owners. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Tahmina

Hi, I am looking to recolour my leather sofa but the leather is non-absorbant. Is it possibe to completely recolour the sofa? Also, it is a dark green sofa and I am wanting to dye it a much lighter colour (light grey or taupe), is this possible and how would I go about it? Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Tahmina. Have a look at this link showing what products and procedures are needed to change the colour of leather ... https://www.furnitureclinic.co.uk/How_To_Change_The_Colour_Of_A_Leather_Sofa.php If you have any further questions, please do not hesitate in contacting me. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor Tel: 0844 879 3691

3 years ago

Sally

Hi, an unfortunate incident with a hair product has removed large areas of colour from my lovely dark brown, leather sofas. Also this liquid left several run & splash marks where the colour has seriously faded. Do you have any products that will blend these patches into the rest of the sofas? Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Mo leather is painted in the tannery so it sounds as though the hair product has removed the paintwork. This can be restored using a Leather Colourant Kit. You can either select a colour from our colour chart, or if you send us a sample of the leather we will be able to match the exact colour for you.

3 years ago

Keith

I have a leather lanyard that's dry and cracking what is the best product to use to keep it supple and stop it snapping or cracking more? Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Is the leather is absorbent then you can use the Leather Revive. If it's non-absorbent you could use the Leather Protection Cream. you can even restore the leather using a Leather Colourant Kit.

3 years ago

Ashley Skaife

Hello, I have ab antique leather chair. The leather is very distressed and cracked. I love the antique worn look. Is there a sealing bonding cream/ spray I can apply to the surface to protect/seal the leather to protect it and stop it getting worse or tearing? Thank you Ashley

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Ashley. There are a couple of products I have in mind like protection cream and leather finish. However, I would like to see the leather before deciding what is best. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Alejandro Caparroz Caruso

I have a white italian lether sofa with a big scratch. Will this do the job? Does it work with any colour lether?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Alejandro. The Touch Up Kit works by providing you with a base colour in the general colour of your leather. Because there are so many shades of each colour you are also provided with a selection of tints which allow you to adjust the shade of the colourant until it matches the leather exactly. The kit also contains Leather Finish which is applies once the colourant is dry. This seals the colour in and also determines the correct level of shine to the leather. If you think you will have trouble matching the colour yourself we also have a successful colour matching service available. If you send us a sample of the leather we will be able to match the colour for you for an additional £5.05. This additional fee also allows you to select a custom colour from any of the online colour charts.. Leather Touch Up Kit: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Touch_Up_Kit.htm Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Gill

Hi , I have a leather Chesterfield slipper chair and the studs that's go down each side are rusted and look like they are coated in something . I bought the chair second hand and it was like that but it's a lovely chair otherwise can you recommend anything to clean the studs the leather is in perfect condition . Thanks

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Gill. Although we specialise in the care and repair of all sorts of modern and antique furniture, it is the leather that we work with. However, any good metal polish should do the job you describe. Just be careful and test any products on an inconspicuous area if possible first. Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor

3 years ago

Susan

Help brought red seatee 2 years ago noticed small hole which now hasgone large and peeling and dark where head rest repair man said it body oil which has never happened on previous one

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Susan. There are a couple of issued here, but both easily fixed. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor Tel: 0844 879 3691

3 years ago

Thomas

Hello, My white sofa-seat started flaking. It seems that coating or some sort over the surface, rather than material itself, starts giving away. When I wipe seats with moistured cloth,it produce lots of flakes and I can see areas pealed off clearly. How can I treat this? The material is also start cracking but I feel I have to fix this dirty coating first.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi Thomas. Thank you for your enquiry. If you send me some photos of the problem areas, I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. duncan.ashurst@furnitureclinic.co.uk Kind Regards Duncan Ashurst Senior Sales Advisor Tel: 0844 879 3691

3 years ago

lyjan

hello, your leather restorer products, can they used for bags and shoes also? or there are separate products for them? thank you

3 years ago

Furniture Clinic

Hi There. We make different products for different types of leather. The first thing to do would be to find out what type of leather you have. You can do this by putting a few drops of water on the surface and waiting a short while to see if these soak in or not. If they do then you will be able to use a Leather Recolouring Balm to restore the colour, but if not, you would need either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). A large area can be defined as anything larger than a tennis ball. For more information on different leather types please visit the following page of our website: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Types.php

3 years ago

Alli

re:Mak (6 mths ago) this sounds similar to the problem i have with a second hand sofa i have so i'm not sure what caused the problem. How do i remove the wee bits of oose that are stuck to the sofa

3 years ago

Furniture Clinic

Hi. If you can show what you are trying to describe in some photos, send me some and I will advise you accordingly on what products to use and what procedures to follow to restore your leather. Kind Regards Duncan Ashurst Sales Advisor

3 years ago

Paul morley

I have a white sofa that has some stained areas were people have sat and sun tan cream or possibly fake tan have caused the stains. I have tried cleaning with a leather cleaner and steam cleaning the leather which helped a little but has not removed the stains. What products would you recommend to try to fix the problem- the total of the areas affected is about 1 square meter?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi For this type of staining the leather will require degreasing using our Leather Degreaser. The stain then may be removed using the Leather Stain Remover, but as the leather is white it may be better to recolour it using a Leather Colorant kit.

3 years ago

Roy Gilmour

Hi, we have a leathaire suite purchased from Harvey's. The material on one chair has lost all shine and looks awful. Is there anything that can be done to repair this.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi The Leather Finish kit will allow you to apply a layer of finish and is available in matt, satin or gloss.

3 years ago

Morgan

Wondering if this would work on my leather seats in my car? And if so what you'd recommend? It's a 2004, but I just recently purchased it and the leather is cracked and even after cleaning looks more worn than I'd like, also there's a hole in the drivers seat, its about the size of a quarter.

3 years ago

Furniture Clinic

Hi You can use the same products and process on a car interior. It would work very well. If you have deep cracks then I may suggest some Heavy Filler in addition to the kit. The fact you've mentioned a quarter suggests that you're based in the US. If that's the case then please order via our US site www.furnitureclinic.com

3 years ago

bev

Hi I have a brown leather chair which now has a light brown batch on it following my attempts to clean a dog urine stain from it. What should I do ?

3 years ago

Furniture Clinic

I'd recommend recolouring the leather. This can be done with a Leather Recolouring Balm (if you leather is absorbent) or a Leather Colourant Kit (if the leather is non-absorbent).

3 years ago

Mr M Campbell.

I have a sofa that has oily marks where you sit and rest your head it is darkish brown what do you suggest ?

3 years ago

Furniture Clinic

Hi The Leather Degreaser is ideal for this.

4 years ago

anna price

Hello I have a genuine 1970's tan Falcon chair. Nothing has ever been applied to the leather (certainly in the last 5-10 years) but It seems to be in quite good condition. Just faded and a some scuff marks. I only recently realized the value of it so now I would like to give it a bit more respect and maybe restore the colour or nourish the leather. Regarding applying water, sometimes the wet dog jumps into it which turns the leather a dark colour which then dries back to its normal colour Thanks for any help. Anna

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Anna As the leather is absorbent you will be able to restore the colour using the Leather Recolouring Balm. If the leather is quite dry or hard then using the Leather Revive will restore the natural oils to the leather and help to soften it. For general maintenance thereafter, I'd recommend the Leather Care Kit which contains our leather cleaner and protection cream.

4 years ago

Janet

Hi I have oak chairs in the conservatory with leather seats and backing. They have faded in the sun and are quite dry. What would you recommend that I use. There are also a few stains on one chair seat from a spillage. Many thanks

4 years ago

Furniture Clinic

Hi What to use depends on the type of leather you're working with. We recommend testing this by putting a drop of water onto the leather and seeing whether it soaks in within five seconds. If you send the answer in an email to enquiries@furnitureclinic.co.uk we will be able to assist you. It would be helpful if you also explained what caused the staining you mentioned and provide photographs if possible.

4 years ago

Kim

What would work on Bonded Leather? I have a sofa that could use a lot of help, any ideas of how to do this?

4 years ago

Furniture Clinic

This will depend on what you need help with. Ie colour fade, tears, peeling, stains. If you send an email to enquiries@furnitureclinic.co.uk we will be able to advise you.

4 years ago

Kim

Morning I have a soft leather suite with very soft arm/head rests. I've noticed areas of the leather are going hard if I fold them I am sure the leather would crack and it is beginning to crack . I think the problem is caused by someone putting wet arms and hair on the cushions after showering . I've tried one or two off the shelf products but there seems to be a tough skin in the hardened areas which wont allow creams to be absorbed ? Any Advice please ?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi The correct way to resolve this will depend on what type of leather the furniture is made from. The easiest way to determine this is to put a drop of water onto a good area and see whether it soaks in within five seconds. From this we will be able to offer some advice. Please contact us at enquiries@furnitureclinic.co.uk once you have done this test and we can help you from there.

4 years ago

Dianne O'Mara

Do you have an agent for your products in Australia?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi We have no agents in Australia but we are able to ship there from the UK.

4 years ago

Shireen

Hi I'm wondering if you can help me. I have a leather recliner sofa. For some reason my sofa is starting to crack on the foot rest part of the sofa.. The cracks started off small but now they have widened, and bits of the leather have actually fallen off. The leather has gone hard around the edges of the cracks, making it impossible for me to try to glue the cracks back together. There are pieces of leather missing so the cracks are now holes. My sofas are dark brown, and the fabric underneath is white. This is really not quite the look I'm going for! How do I repair this? Can it be repaired? My sofas are just over three years old, so I'd hate to have to throw them out because of the cracks. Is there anything that I can buy for this problem? Please help!

4 years ago

Furniture Clinic

Hi It may be possible to mend this damage. Please could you send some photos to enquiries@furnitureclinic.co.uk and we will be able to advise you further.

4 years ago

JANET BOOTH

i have grey marks on the arms of my leather sofas, how do I get rid of them

4 years ago

Furniture Clinic

Hi This depends on what has caused the marks and what type of leather the furniture is made from. Perhaps you can send some photographs to enquiries@furnitureclinic.co.uk and we will be able to advise you.

4 years ago

Anne

I have a dark brown Italian leather sofa can I change the colour to a grey or black ..

4 years ago

Furniture Clinic

Yes, you can do this with a Leather Colourant Kit.

4 years ago

maryanne

I have two semi aniline leather sofas - a two and a three seater - how big a colourant kit would I need?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi If you're looking to change the colour then you'd need an extra large one. Bear in mind this will change the leather from aniline to pigmented. If you're looking to restore the original colour, you may be able to use a Leather Recolouring Balm instead (provided the leather is absorbent).

4 years ago

Carol

Hi, I have just acquired two swivel chairs 2003 They are very retro shape.Im not sure if they are real leather or faux ..I think prob faux .They are mat black and have removable hidden zip covers.i was going to reupholster but before I do .....will your products work to remove scratches or better yet change the colour to blue or green ? Many thanks, Carol

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Carol You can use a Leather Colourant Kit to change the colour, and this will also restore and minor scratches. For deep scratches, it is best to use a Heavy Filler to fill these before applying the colour. If this is faux leather, then I'd also recommend using the Adhesion Promoter and Cross Linker to ensure the colourant sticks properly.

4 years ago

Terry Flanagan

Hi, I have a red leather armchair which came into contact with a hot water bottle which seems to have melted a small area of very thin skin causing it to peel. The leather underneath appears slightly darker than the rest. How can I repair and stop it peeling more.

4 years ago

Furniture Clinic

Hi You can restore the leather with a Leather Colourant Kit. To ensure the correct colour we would need a small sample of the leather. You can usually get a sample from underneath the furniture.

4 years ago

M Andrus

Could these products be useful for a saddle? I have a nice saddle that has some decent cracking and a couple cat scratches on the seat. Repairing the seat would make the saddle like new!

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Yes, these products will work on an item of leather.

4 years ago

Mak

Hi, I have a black sofa that is approximately 6 years old, we maintain it with normal off the shelf leather protector spray every month or so. However, recently we found the commonly used spot is very dry and "furry" and when you sit on it for long it is kind of "sticky" like peeling off from very weak velcro. The colour hasn't faded but the dry spot is very obvious. What product can I use to rectify/restore this problem?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi It sounds as though the finish has been removed and the layer of colourant has been exposed. The coloruant tends to be quite tacky. If the colours itself is still in tact then all you need is the Leather Finish Kit so that the finish can be re-applied. If the colours looks as though it could do with being touched up as well then the Leather Colourant Kit allows you to resore both the colour and the finish.

4 years ago

steve

i bought a used leather suite it has a solid wood frame the leather when new was a light tan colour which had faded + most of the colour had gone leaving it back to a cream colour i have spent a lot of time cleaning + taking of all the colour + seal its all off leaving a lovely cream leather which is all in good condition i prefer it like it is now but would i need to put any sort of seal on it

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Steve My advice would be to use a Leather Colourant Kit to restore the colour and finish. But as you've mentioned that you prefer it without the finished then it's up to you whether you want to apply one or not.

4 years ago

Jill

I bought a used leather couch that has a stain that has whitened the leather. Any thoughts on how to amend?

4 years ago

Furniture Clinic

It's difficult to say without knowing what has caused the stain. Things like ink or dye transfer can be removed using the Leather Stain Remover, whereas oil or grease based stains can be removed with the Leather Degreaser. If the stain can't be removed, you may be able to colour over it with a Touch Up Kit or a Leather Colourant Kit.

4 years ago

Sharon

I bought two cream leather dining chairs on eBay. Unfortunately they have some patches that look worn and grey. How can I restore them to a uniform cream colour?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi If you heave an idea of what has caused the marks then you could try using our Leather Stain Remover or Leather Degreaser to remove them. If not, it may be best to use a Leather Colourant Kit to recolour the chairs. This will cover the stains and also freshen up the whole chairs.

4 years ago

Dave

I have crack in arm of oxblood queen Ann chair any suggestions to restore it ?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi You can repair cracks using the Heavy Filler. The filler dries white though so it would be necessary to colour over this using a Touch Up Kit of a Leather colourant Kit depending on the size of the area that you're recolouring.

4 years ago

Brian

My leather two-seater settee has a protective finish, making the leather non-absorbent. However, an accidental spill of nail varnish remover (which happened when my daughter dropped the open bottle on the floor, and some of it splashed up onto the front base of the settee) has removed the protective finish, and caused a streaky discolouration over a small area measuring approx. 150mm x150mm (6" x 6"). Which product/s would you recommend, to restore the colour and protective finish?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Brian We have a Touch up kit which will cover an area about the size of a hand palm. This kit will allow you to restore the colour and the finish. You can get the right colour by either using the tints in the kit, or by sending a sample to us for us to match the colour for you.

4 years ago

Beryl

My cream leather settee has some blue jeans dye and a couple of cracks how can I restore?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Beryl The Leather Colourant Kit will allow you to address both of these issues.

4 years ago

Carol Reynolds

spilt baby milk has lightened an area on my leather chair arm what can i use to restore it

4 years ago

Furniture Clinic

Hi If the leather is absorbent then you can use the Leather Recolouring Balm. For non absorbent leather I'd recommend the Leather Colourant Kit.

4 years ago

Orane

When we order the leather colourant kit to recolour leather dining chairs, can we refer to the automotive colour chart for the colour or is it a different type of product for cars and for indoor furniture? Thank you

4 years ago

Furniture Clinic

Hi, The colourant used in the kits is suitable for leather used in cars, for furniture, or any other application. When selecting colour you can use any of the colours shown in our charts, regardless of whether it is an automotive colour or not. We would advise caution if restoring the colour rather than changing it however. If the colour being used must match the surface around it (like when restoring faded areas or replacing colour after a repair), a custom colour match is always the best option, this avoids problems with differences in colour when the repair/restoration has been made. For more detail or to arrange a colour match for your leather, please get in toiuch with one of our team. Our experienced advisors are happy to help and will talk you through the process step by step.

4 years ago

Bethany

I bought brown balm for a mark on my brown leather sofa...it was made by my heavy handed hubby, who rubbed it so hard it left sort of cream marks....the balm just came off like water off a ducks back. Now im not sure what to do? It doesnt look like the leather is porus

4 years ago

Furniture Clinic

Hi The advice leaflet with the balm advises to test the leather is absorbent before applying it. If you have non-absorbent leather then the balm will be unsuitable. Please follow the instructions in the leaflet to identify a more suitable product. It will be either a Leather Touch Up Kit (for small areas) or a Leather Colourant Kit (for larger areas).

4 years ago

Andy

Hi, I've made a school boy error by putting one of my leather sofa covers through the washing machine. It is now rough and dry to touch compared to the rest which is supple and soft. I bought a tin of leather silk which has had a small effect but hasn't brought it back to its original condition. What would you recommend? Many thanks Andy

4 years ago

Furniture Clinic

Hi You can use Leather Revive to help soften the leather but in order to remove the roughness, the leather would need to be recoloured. You can do this using the Leather Colourant Kit. Leather Revive: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Revive.php Leather Colourant Kit: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Colourant_Kit.php

4 years ago

Sue Mills

My Dalmatian has had a bladder infection and has weeed on one of the leather seating pads leaving an ugly stain about 18 ins diameter. The sofa is 10 years old, otherwise in good condition as I keep it clean with saddle soap. What do you suggest?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi The best resolution to this depends on the type of leather that the seating pad was made of. Pleas could you send a photograph to enquiries@furnitureclinic.co.uk and we will be able to advise?

4 years ago

Emma

Hi, My dog managed to shake flea treatment over a dark brown leather chair and it has left not only discolouration but looks to have taken the shiny layer off the leather. Is this a professional job to fix it or is there a product I can use to try and repair it? Thanks Emma

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Emma We do have technicians who can restore this for you. You can find their details here: http://www.furnitureclinic.co.uk/UK_Branches.php We also have kits which will allow you to restore this yourself. For small areas (10cm x 10cm) the Touch Up Kit will be ideal, or for larger areas we have the Leather Colourant Kit. Touch Up Kit: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Touch_Up_Kit.php Leather Colourant Kit: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Colourant_Kit.php

4 years ago

Gráinne

Hi, My dog was recently in heat and left some marks on my leather coffee stool. I would like to remove these but also I would like to darken the leather colour. It is a bit too orange brown - so would be happy to darken the leather and "mask" the colour?? not sure if this would work. Any suggestions please?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi You will be able to change the colour of the leather with the Leather Colourant Kit. The first stage of this is to remove the original finish and some of the colour from the leather. The marks should be removed when you do this.

4 years ago

anne

I bought a cream leather sofa reduced in price it had orange staining was told it was sun damage due to display in shop window! I now think it is due to dyeing process! I can't afford to replace It and it is an eyesore in my new home! Can you help iI am a pensioner and I use throws which slip off. Thanks any advice please Anne

4 years ago

Furniture Clinic

Hi Anne This could be a number of things. If it's possible to send some photographs it would help us identify the cause and offer a solution.

4 years ago

Petra

Hi ! I have a cream couch with some scratches and cracks of leather. Im thinking of painting it black. Would the paint make the cracks disapear ?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi This depends on the extent of the cracks. Most leather is painted in the tannery and any fine cracks are just cracks in the paintwork. Recolouring the leather will remove these. However, if the cracks are deep and are in the leather hide, then these will need to be filled before applying the new colour. We have a range of fillers which mimic the leather when they're dry which would be ideal for this.

4 years ago

Karol Harper

I have 2 problems. One is cat scratches on the side of my sofa...no deep holes, just scratched. the other is some very dark hair/body oli stains on the part of the sofa my husband laid his head on. I tried scrubbing it. and it came out very ugly. This is a heavy good quality leather. I will probably wear out before the couch does.

4 years ago

Furniture Clinic

Hi The right way to restore the scratches will depend on the type of leather the furniture is made of. To check this, put a drop of water onto a good area and wait five seconds to see whether it soaks in or sits on the surface. If it soaks in, you can restore the leather with a Leather Recolouring Balm. If it sits on the surface then the Leather Colourant Kit would be needed. The oil stains are more straight forward. The Leather Degreaser will extract this from any leather (except bicast).

4 years ago

Colin

Our cream leather settee surface has been damaged (10 cm by 5 cm) by scrubbing a pen mark with a baby wipe. This has abraded the surface. What is the best method/product to repair this?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi This depends on the type of leather you have. Try putting a drop of water onto a good section of leather and check whether it soaks in within five seconds. If the water soaks in then you can use a Leather Recolouring Balm. http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Recolouring_Balm.php If the water does not soak in then you can use a Leather Touch Up Kit. http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Touch_Up_Kit.php

4 years ago

Beverley

We have a leather sofa and the top colour has worn off on the arms, how do I know if the leather is absorbent or not to choose the right colour stain?

4 years ago

Furniture Clinic

Hi You simply put a bit of water onto the leather and see whether or not it soaks in. It should take a few seconds for the water to soak into an absorbent leather.

4 years ago

mr Jones ?

Hello, we have an analine ? wax pull up leather suite, the seats and arm ends are cracked and peeling. i'm thinking of sending for your cleaning kit,a colouring balm and then rewax the suite. will this action be adequate to bring life back into this top hide leather ? Thank you

4 years ago

Furniture Clinic

Hi The Leather Care Kit will be ideal for cleaning general dirt & grime from the leather as well as protecting it afterwards. If it is either aniline or a pull up leather then the balm will be suitable for restoring the colour. We have no products to 'rewax' the suite; we find that applying the Protection Cream after the balm does a suitable job.

5 years ago

Siobhan

Hi, I have 2 leather sofas which seem to have a coating on them which has now cracked and peeled off in some parts and has left the paler layer below visible. Should I use the flexifil above and what should I do about other peeling parts which are coming away?

5 years ago

Furniture Clinic

Hi If the leather is peeling then it would need to be recoloured. You can do this using a Leather Colourant Kit. We're able to match the exact colour if you can send in a sample of the leather. The Flexifil would be need if there are any cracks in the leather.

5 years ago

Julia

Hi I have a DFS suite and it is surface dyed only? I think it is semi analine, what can I use to restore the leather as it has quite a few surface discolourations and is looking worn but it is not cracked?

5 years ago

Furniture Clinic

Hi If the leather is absorbent you can use a Leather Recolouring Balm. If it's non-absorbent, you can use a Leather Colourant Kit.

5 years ago

Emma

HI It appears that my dog's flea treatment (dot on the back of neck stuff) has left, what looks like a bleached area on my dark brown leather sofa :( Its like a flick of bleach going from the seat to the back of the chair. Could you recommend something to bring back the colour to this?? Thank you in advance

5 years ago

Furniture Clinic

Hi This is quite a common problem with flee treatment. It removes the colour from the leather. It sounds like a small areas so you can restore the colour using a Leather Touch Up Kit.

5 years ago

Kathryn

Hi there Is there a leather cleaning system to get rid of smoke smells, along with parts of the sofa have gone very mat looking and lost its shine.

5 years ago

Furniture Clinic

Hi We are currently working on a product to remove smoke odour. This will be announced in our newsletter once it is available. To restore the shine you can use a Leather Finish Kit.

5 years ago

John G

I hope to repair a 100 yr old built in leather sofa. The leather was tan and is now very dry. Should I use neatsfoot oil on this? One area has a patch where the surface has lifted away from the fibres beneath it. How do I repair this?

5 years ago

Furniture Clinic

Hi John If the leather is dry I would recommend using the Leather Revive to restore the natural oils into the leather. To restore the worn area you can use Leather Binder to strengthen bind the fibers together and restore the integrity of the leather. A Leather Colourant Kit to restore the colour.

5 years ago

rosi lewis

Hi there, would I be able to send you photos of an armchair which I am about to buy in the hope that I can restore it, to get your advice? Thanks. Rosi Lewis

5 years ago

Furniture Clinic

Hi Rosi Of course; please send them to enquiries@furnitureclinic.co.uk

5 years ago

dot porter

hi i tried to get pen marks out of my sofa with hair spry but it took out some of the couler out what can i do? to get it back regards dot.

5 years ago

Furniture Clinic

Hi Dot This is quite a common issue when using hair spray on leather. We always recommend using a leather cleaner to avoid problems like this. Fortunately, you can restore the colour using a Leather Touch Up Kit (for areas 10cm x 10cm) or a Leather Colourant Kit (for larger areas). The Touch Up Kit comes with tints which allow you to match the colour yourself but for the Colourant Kit we would need a small sample of the leather (usually taken from underneath the furniture or inside of a zip) so that we can match the colour for you.

5 years ago

Heidi McNatt

Where can I purchase these products to repair a leather sofa? TIA

5 years ago

Furniture Clinic

Hi All of our products can be bought on our website or over the phone.

5 years ago

marco

what colour Blue is the two seater in the picture as my sofa is identical

5 years ago

Furniture Clinic

5 years ago

Gary Hardcastle

Hello,we have a leather settee,which when purchased was treated with some sort of spray. The settee has been located in a conservatory for some time & the treated surface has become sticky/tacky. I'd like to remove this treatment if possible & try restore the leather. Any help,advice or recommendations would be greatly appreciated. Kind regards Gary Hardcastle.

5 years ago

Furniture Clinic

Hi Gary With most leather, once the colour is applied, a clear finish is applied on top to seal the colour in and give the leather the right level of shine (matt, satin, gloss etc). Over time this finish can wear away and expose the coloured layer, which is tacky. It sounds as though this is the problem that you have rather than it being the spray treatment. If the colour of the leather is still OK then all you need to use is a Leather Finish Kit to restore the worn finish. If the colour has also started to wear away then you can use a Leather Colourant Kit to restore both the colour and the finish. It's best to send us a sample of your leather with this option so that we can match the exact colour.

5 years ago

Michae Lovett

Hope you can advise me, I have a leather sofa, it is a bit cracked on the arms so I sprayed on some furniture polish and suddenly there has appeared a very dark tary stain. I cannot seem to get it to come off. I am scared to try anything to strong because of it being leather. Any ideas please Michael Lovett

5 years ago

Furniture Clinic

Furniture polish can act similar to grease and oil on leather and results in dark, often tacky, marks being left behind. to correct this I'd recommend the Leather Degreaser, which will extract the oil. You may find that a light mark is left behind, but the leather can be recoloured if this is the case. The Leather Degreaser could be found here: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Degreaser.php The Touch Up Kit (to recolour the leather) can be found here: http://www.furnitureclinic.co.uk/Leather_Touch_Up_Kit.php

5 years ago

Kristine

I have two 3 cushion sofas, would one offer of these products be enough for both sofas?

5 years ago

Furniture Clinic

Hello Kristin If you're looking to restore both sofas, you would need an Extra Large Colourant Kit, otherwise it will depend on how much of each cushion you will be working on.

5 years ago

Kingsley

Does the colour of the sofa matter in all these.

5 years ago

Furniture Clinic

Hello Kingsley, no the colour of the sofa doesn't matter. If you are using the Leather Colourant Kit, you can find our standard colour chart here.
Alternatively you can send a sample in for a colour match. If you are restoring your sofa with the Leather Re-Colouring Balm you can choose from a range of colours. Thank you.