Обади ни се:

You are on Furniture Clinic BG

Visit Furniture Clinic USA
Как да възстановите кожата

Кожата може да се възстанови по два начина

  1. Използвайки Leather Recolouring Balm. Това е просто намазване и полиране, но изисква повърхността на кожата да бъде абсорбираща, за да може балсамът да проникне правилно. Той също така работи, ако повърхностното покритие е разцепено / разкъсано, излагайки по-светъл цвят отдолу.

    Предимствата на използването на балсама са, че той е евтин и лесен за употреба, а резултатите са много приятни. Въпреки това, той само възстановява цвета, ако кожата е напукана, всъщност няма да поправи пукнатините - просто ги скрийте с цвят. За по-пълно възстановяване вижте номер две.

  2. Ако искате да възстановите кожата до идеално състояние, като поправите всички пукнатини и дефекти, следвайте указанията, дадени по-долу.Worn Blue Leather SofaВ това ръководство ще възстановим двуместен диван, показан на снимката отляво.

Кожата е силно напукана и така ще използваме Leather Binder, Flexifil  и Large Leather Colourant Kit , за да направим възстановяването.

Ако кожата има малко или никакви пукнатини, не взимайте Flexifil, в този случай прескочете частта на ръководството за пълнене на пукнатини.

Всички продукти, споменати в това ръководство, могат да бъдат закупени от тази страница с ръководства или от съответните продуктови страници на сайта.
Step 1: Prepping the leather


Стъпка 1:

Първата стъпка е подготовката на кожата, готова за приложения на цвят. Правим това, за да премахнем всички восъци, масла или силикони, които могат да присъстват върху кожата, а не отстраняването им може да доведе до проблеми с адхезията. Подготовката на кожата също премахва лаковото покритие. Ако кожата е много замърсена, почистете я първо с Leather Ultra Clean.

Различни техники за подготовка могат да се използват с подобни резултати, но ще ви покажем най-задълбочения начин в това ръководство и ще обясним причините за това по пътя.1. Направете най-напред гърбовете и страниците. Много мебели в наши дни производителите слагат за гърба и страниците доста некачествени материали и покрития-боя, затова ако ги почистите със силен препарат има опасност да свалите боята, затова не използвайте Преп от страни и отзад на мебелите. За страниците и гърба, всичко, което трябва да направите, е да ги избършете с някакъв алкохолен препарат на кърпа. Не подготвяйте гърба и страните възможно най-добре, колкото останалата част от кожата няма да повлияе на крайните резултати, това е така, защото гърбът и страниците не се използват и така не се стига до износване и увреждане.

2. Тъй като седящите възглавници и други области са подложени на по-голям стрес (износване), е по-важно да ги подготвите. За да направите това, най-добре е да ги изтъркате с Leather Prep и абразивна гъба. Тази подготовка премахва лаковото покритие. Въпреки това, тъй като тази кожа е много зле износена, най-добре е да изтриете кожата накрая и с Leather Prep на парцал.

Кожата е правилно подготвена, когато започнете да виждате цветното прехвърляне от кожата върху абразивната гъба или плат. Това показва, че лакът е премахнат, излагайки цвета отдолу.

3. Горният процес ще отстрани окончателното фабричният лак и всички силикони, които са разтворими в разтворители. Има обаче някои силикони като спрейове и вакси върху лака и восъци, които не са разтворими в разтворители и за да ги премахнете, трябва да използваме Алкохола. След употребата на Leather Prep избършете кожата  с кърпа, навлажнена в почистващия препарат Alcohol Cleaner, можете също така да пръскате Alcohol Cleaner директно върху кожата. Сега изчакайте 30 минути, за да да се изпари и изсъхне.

Cracked Leather Cushion
Cracked Leather Close Up


Стъпка 2:

По-горе двете снимки показват възглавницата за сядане в много лошо състояние. Пукнатините са настъпили в продължение на 20 години на износване и разкъсване на повърхността на кожата, което причинява пукнатини в боята, докато кожата се огъва. Редовните приложения на крем за защита биха могли да предотвратят това!

Процесът ще бъде да се запълнят пукнатините и след това да се боядиса кожата.
Applying the light filler


Стъпка 3:

Заздравяване на кожата с Leather Binder

Leather Binder се нанася с гъба и се абсорбира от кожата, като стяга фибрите на кожата. Нанесете приблизително 3-5 слоя върху цялата повърхност, като оставяте времето за изсъхване преди да приложите следващата.

Обърнете внимание, че е важно излишниятLeather Binder, който може да се натрупа около шевовете, трябва да се избърше преди да изсъхне.
Leather with lighter filler on


Обърнете внимание, че в този случай Байндера ще промени леко външния вид на кожата, в този пример. Може да изглежда, сякаш оцветява пукнатините. Всичко, което е направил, ги потъмнява, докато го попиват. Не мислете, че това е решило проблема!

Leather FilledСтъпка 4:

Нанесете Flexifil (Само на увредените напукани участъци)

След Leather Binder кожата е заздравена за бъдещи напуквания; Flexifil се използва за запълване на напукванията.

Забележка: Не е подходящ за ремонт на повреди като дупки, изрязвания или изгаряния, за райони, които са претърпели подобна повреда използвайте Leather Repair Kit.

Нанесете Flexifil, Просто вземете шпатула и нанесете малко количество върху всички области на напукване върху кожата. След това внимателно изтеглете ръба на шпатулата върху запълнената зона, за да я изгладите и да отстраните излишното. След като всички пукнатини са напълнени, оставяйте да изсъхне за 30 минути, след което вземете фин шкурка (1200) и изгладете областта надолу.

Repair Compound in leatherОтляво е снимката, показваща близък план както преди. Този път ще забележите къде Leather Binder е запълнил някои зони и къде Flexifil е запълнил другите.

Забележка: Хубаво е да нанесете Binder върху Flexifil  това ще ви даде много добра гладка повърхност.
Sponging on colour


Стъпка 5:

Боядисване

Разклатете бутилката с боя за около 3 минути, за да се уверите, че е добре смесена. Нанесете малко количество върху гъба и разтрийте в кожата. Идеята е гъбата да нанесе боята във всички, гънки и труднодостъпни места.Приложете лек натиск, за да влезе боята в порите на кожата. Ако нанесете твърде много натиск, може да получите пяна от боята на повърхността, това не е проблем, просто го избършете с гъбата (леко).
1 base coat of colour


Изображението отляво е показва нанесеният слой цвят. След нанасянето на един основен слой цвят може да се приложи тънък слой пръскане на боята за по-нататъшно подобряване на покритието върху кожата.

Боята изсъхва естествено или можете да  ускорите със сешоар.Стъпка 6:

Пръскане на боята

Изчакайте 30 минути, докато боята изсъхне и след това продължете да пръскате следващият слой боя върху кожата. Настройте пистолета си или аерографа и след това пръскайте кожата на удобно разстояние, за да не нанасяте прекалено много боя. Най-добре е да се упражнявате малко върху лист хартия, за да усетите с пръста на пръскане на първо място. Напръскайте боята на тънки слоеве. Така се избягват потичания.

Тъй като боята, която използваме, е на водна основа, изсъхването  отнема няколко минути. Затова ви съветваме да пръскате една област и след това да я изсушите с помощта на сешоар. Правейки го по този начин се намалява вероятността от потичане. Ако забележите стичане, просто го избършете с кърпа или гъба и след това отново пръскайте зоната.

Няма правилен брой слоеве, които да се нанасят върху кожата.Нанесете толкова пласта, колкото е необходимо боята да покрие.

Стъпка 7:

Пръскане на лак

След това лакът се нанася по същия начин като боята. Тънките слоеве са ключът! Препоръчваме пръскането на 2 слоя лак (гланц) и след това 2 слоя лакът с нужният блясък, тъй като това дава много силно покритие, което гарантира много дълъг живот на вашата работа! Лакът за кожа допълнително подобрява усещането и текстурата на кожата, придава прекрасен мек и деликатен допир, дори ако кожата е груба предварително!

Завършената работа:


Finish Sofa

Finish Sofa Close Up

Посочените по-горе две изображения са изцяло оцветени в седалката. Стандартно кожата има лек блясък. Това може да бъде или увеличено с помощта на гланцово покритие, омекотено надолу с матово покритие или запазено като се използва сатенено покритие. В този случай използвахме сатенено покритие, за да съответства на оригиналния блясък.